Buletin Mingguan Apium Nilam Puri/April 2000/Muharram 1421

BERITA APIUM
Peperiksaan
Kelab Bahasa
MUET
Kemasukan Baru
Kursus Intensif Komputer
Perlantikan Baru(Sensasi)

RENCANA
mIRC
Forum Pembaca


Utilities
Global Links
News Review
HTML Editor
Arabic Version

Ruangan Khas
Berita dari seluruh IPT tanah air. Tunggu kemunculannya.

Web Requirement
OS: Windows 98
Browser: IE 5.0
Screen: 800x600
Java: Must Enabled

Please noted:
This page is tested only with IE 5.0 

Sebarang permasalahan sila hubungi:

Pusat Komputer, Akademi Pengajian Islam,Univerisiti Malaya, 16010 Nilam Puri, Kelantan Darul Naim. 
609-7129384
013-9026963

Selamat tahun baru hijrah, hijrah membentuk diri dan hati ke arah yang lebih harmoni dan murni... 
committee 


KrewBoard
Matmeer, 
Sofwé, Warq, Mukrim, Hanif, Firdaus, Malik, najwa, hanifah, anis, fatimah, faizah, endang, marlina, zamang, jaaf, duwan, hasrul, samriey, mazz, aizan, zariah, zamzila 


Universiti Malaya-Tradisi Kecemerlangan


Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya

Pengenalan PRINSMA

Pusat Komputer Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya atau ringkasnya PRINSMA telah ditubuhkan 3 bulan yang lalu dan mula beroperasi secara rasminya pada 23 Januari 2000. Pada peringkat awal pengoperasiannya, pusat ini memberi perkhidmatan perkomputeran secara percuma kepada semua persatuan pelajar di sini demi melancarkan tugas-tugas dan pergerakan mereka. Sambutan pelajar dan persatuan-persatuan pelajar terhadap pusat ini amat-amat menggalakkan dan ini membuka peluang kepada kami di pengurusan PRINSMA untuk mempelbagaikan aktiviti perkomputeran seperti bengkel dan tutorial kepada para pelajar. Idea penubuhan PRINSMA ini lahir daripada gabungan pemikiran pelajar dan pensyarah di sini. Justeru melihat kepada perkembangan IT tanah air masa kini, usaha untuk merealisasikan idea ini diteruskan demi perubahan dalam bidang keilmuan dan kemahiran para pelajar di APIUM Nilam Puri. Namun, setelah lebih 2 bulan pergerakan kami, masalah-masalah teknikal mula kelihatan dan ini memerlukan kepada penyelesaian yang kritikal daripada pihak pentadbiran Universiti Malaya. Justeru, kertas ini akan membincangkan permasalahan yang timbul selain akan memperkenalkan secara menyeluruh kegiatan kami di pusat ini.

Pengorganisasian

Pengorganisasian PRINSMA adalah berbentuk integriti antara pelajar dan pensyarah di APIUM Nilam Puri. Organisasi PRINSMA dinaungi oleh Pengelola Pra selain seorang pensyarah dilantik sebagai penasihat. Pengurusan PRINSMA pada peringkat pelajar dibahagikan kepada dua iaitu mainboard atau Majlis Tertinggi yang dianggotai oleh Pengerusi dan timbalannya, Setiausaha dan timbalannya, Bendahari dan penolongnya serta seorang Setiausaha Kerja. Committee atau Ahli Jawatankuasa Kerja PRINSMA  terdiri seramai 20 orang pelajar yang menjawat jawatan-jawatan tertentu dalam unit-unit yang terdapat di PRINSMA ini. PRINSMA diketuai oleh pelajar yang pernah memegang pucuk pimpinan makmal komputer di peringkat sekolah menengah dan pernah mengikuti kursus-kursus penyelenggaraan komputer baik dari segi perkakasan (hardware) atau perisian (software) komputer. Pusat ini ditadbir melalui unit-unit tertentu seperti unit Keceriaan, Unit Publisiti, Unit Kebajikan dan Ahli yang mempunyai tugas-tugas khas berdasarkan bidang tugas masing-masing. Unit-unit ini dibentuk di atas keperluan asas pusat ini untuk bergerak  secara stabil dan lancar.


RUANGAN IKLANEKA IDEOLOGI

Sautut Tolabah:
Biro Penerbitan Persatuan Mahasiswa Akademi Pengajian Islam Univerisiti Malaya telah berjaya mengeluarkan majalah tahunannya. Kepada sesiapa yang berminat sila hubungi saudara Fitri Ali. Senaskhah berharga RM 4.50.    

Al Jihad.
Majalah Dwi-tahunan APIUM Nilam Puri ini dengan penampilan yang baru akan diterbitkan tidak lama lagi. Segala persoalan sila hubungi Pengarah Urusannya Saudara Mohd. Tarmimi Mat Hussin.

Ruangan Iklaneka
Kepada mana-mana persatuan atau badan baik luar atau dalam, mahupun orang perseorangan boleh menempah ruangan iklan kami di IDEOLOGI ini. Sila hubungi WebMaster untuk tujuan tersebut.

Taip Setting
Pusat Komputer kaademi Pengajian Islam universiti Malaya menawarkan perkhidmatan taip setting english dan arabic. Berminat sila hubungi WebMaster laman ini.

Bayar Hutang Wooiii
Mana-mana individu yang berhutang dengan Persatuan Mahasiswa APIUM Nilam Puri, diminta untuk tampil menjelaskan hutang-hutang tersebut.-Biro PPL PMAPIUM NP

Sponsor
Kami menjemput mana-mana pihak yang ingin men'sponsor' laman kami secara komersil.

Web Master

 

 

APIUM
Sejarah
Pentadbiran
Kemudahan
Syariah
Usuluddin
Pendidikan Bersama
Pra & Integrasi
Perpustakaan
Masjid


PRINSMA
Pengenalan
Organisasi
Aktiviti

UniLinks
UM
UIAM
UKM
UTM
UUM
UPM
UMS
UNIMAS
KUSZA

Komentar
Kami mengalu-alukan cadangan dan komen daripada anda untuk ruangan Forum kami. Hantarkan surat saudara/i melalui e mel atau tuliskan terus kepada kami. 
prinsma@hotmail.com

Iklaneka
Kepada mana-mana persatuan, atau orang- orang perseorangan yang ingin menyertai ruangan iklan kami, hubungi kami.

Thought for the week
 
"...Sesungguhnya solat itu mencegah daripada perbuatan keji dan mungkar, dan mengingati Allah itu adalah lebih baik, dan Allah maha  mengetahui apa yang kamu kerjakan."
( al Ankabut: 45 )

"Sesungguhnya ilmu itu barang yang hilang daripada orang mukmin, maka kutiplah ia dimana sahaja kamu jumpainya "
( Mafhum Hadith )