Buletin Mingguan Apium Nilam Puri/April 2000/Muharram 1421

BERITA APIUM
Peperiksaan
Kelab Bahasa
MUET
Kemasukan Baru
Kursus Intensif Komputer
Perlantikan Baru PRINSMA

RENCANA
mIRC
Forum Pembaca


Utilities
Global Links
News Review
HTML Editor
Arabic Version

Ruangan Khas
Berita dari seluruh IPT tanah air. Tunggu kemunculannya.

Web Requirement
OS: Windows 98
Browser: IE 5.0
Screen: 800x600
Java: Must Enabled

Please noted:
This page is tested only with IE 5.0 

Sebarang permasalahan sila hubungi:

Pusat Komputer, Akademi Pengajian Islam,Univerisiti Malaya, 16010 Nilam Puri, Kelantan Darul Naim. 
609-7129384
013-9026963

Selamat tahun baru hijrah, hijrah membentuk diri dan hati ke arah yang lebih harmoni dan murni... 
committee 


KrewBoard
Matmeer, 
Sofwé, Warq, Mukrim, Hanif, Firdaus, Malik, najwa, hanifah, anis, fatimah, faizah, endang, marlina, zamang, jaaf, duwan, hasrul, samriey, mazz, aizan, zariah, zamzila 


Universiti Malaya-Tradisi Kecemerlangan


Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya

Masjid Kampung Laut


Masjid Kampung Laut

Masjid Kampung laut dikatakan masjid  yang tertua di Malaysia.Namanya diambil sempena nama asal tempat ia dibina iaitu Kampung Laut yang terletak di Jajahan Tumpat ,Kelantan.Awal pembinaannya ,ia terletak sekurang-kurangnya 3 suku batu daripada tebing Sungai Kelantan dan berhampiran dengan pantai.Pada bulan Disember 1966 banjir besar telah melanda Kampung Laut dan ia telah merosakkan dan membahayakan masjid ini .Ini menyebabkan pihak Persatuan Sejarah Malaysia merasakan masjid ini tidak selamat lagi disitu.Atas permintaan Persatuan Sejarah Malaysia kerja–kerja perombakan telah dijalankan oleh tukang-tukang melayu Kelantan yang mahir tentang kerja–kerja ini pada bulan November 1967.Masjid ini dibina semula di kawasan yang disumbangkan oleh kerajaan negeri berhampiran kawasan Yayasan Pengajian Tinggi Islam Kelantan(YPTIK) seperti yang ada sekarang.

Masjid bersejarah ini terletak bertentangan dengan APIUM Nilam Puri  dan berdekatan dengan Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS) serta Pusat Bahasa Arab (PBA) .Oleh kerana ia terletak dalam lingkungan kawasan pusat–pusat pengajian maka tidak hairanlah ia tidak pernah sunyi daripada para pelajar  untuk menunaikan kewajipan mereka kepada Allah setiap waktu solat.Selain itu ia juga selalu di isi dengan berbagai program–program pentarbiahan untuk para pelajar seperti kuliah subuh, ceramah dan aktiviti–aktiviti agama lain. Malahan ia turut dikunjungi pelawat-pelawat dari dalam dan luar negara.     


RUANGAN IKLANEKA IDEOLOGI

Sautut Tolabah:
Biro Penerbitan Persatuan Mahasiswa Akademi Pengajian Islam Univerisiti Malaya telah berjaya mengeluarkan majalah tahunannya. Kepada sesiapa yang berminat sila hubungi saudara Fitri Ali. Senaskhah berharga RM 4.50.    

Al Jihad.
Majalah Dwi-tahunan APIUM Nilam Puri ini dengan penampilan yang baru akan diterbitkan tidak lama lagi. Segala persoalan sila hubungi Pengarah Urusannya Saudara Mohd. Tarmimi Mat Hussin.

Ruangan Iklaneka
Kepada mana-mana persatuan atau badan baik luar atau dalam, mahupun orang perseorangan boleh menempah ruangan iklan kami di IDEOLOGI ini. Sila hubungi WebMaster untuk tujuan tersebut.

Taip Setting
Pusat Komputer kaademi Pengajian Islam universiti Malaya menawarkan perkhidmatan taip setting english dan arabic. Berminat sila hubungi WebMaster laman ini.

Bayar Hutang Wooiii
Mana-mana individu yang berhutang dengan Persatuan Mahasiswa APIUM Nilam Puri, diminta untuk tampil menjelaskan hutang-hutang tersebut.-Biro PPL PMAPIUM NP

Sponsor
Kami menjemput mana-mana pihak yang ingin men'sponsor' laman kami secara komersil.

Web Master

 

 

APIUM
Sejarah
Pentadbiran
Kemudahan
Syariah
Usuluddin
Pendidikan Bersama
Pra & Integrasi
Perpustakaan
Masjid


PRINSMA
Pengenalan
Organisasi
Aktiviti

UniLinks
UM
UIAM
UKM
UTM
UUM
UPM
UMS
UNIMAS
KUSZA

Komentar
Kami mengalu-alukan cadangan dan komen daripada anda untuk ruangan Forum kami. Hantarkan surat saudara/i melalui e mel atau tuliskan terus kepada kami. 
prinsma@hotmail.com

Iklaneka
Kepada mana-mana persatuan, atau orang- orang perseorangan yang ingin menyertai ruangan iklan kami, hubungi kami.

Thought for the week
 
"...Sesungguhnya solat itu mencegah daripada perbuatan keji dan mungkar, dan mengingati Allah itu adalah lebih baik, dan Allah maha  mengetahui apa yang kamu kerjakan."
( al Ankabut: 45 )

"Sesungguhnya ilmu itu barang yang hilang daripada orang mukmin, maka kutiplah ia dimana sahaja kamu jumpainya "
( Mafhum Hadith )